مرکز آموزش

نحوه بازیابی Backup در پنل Plesk

  • ویندوز, Plesk, بکاپ, پلسک
  • 3

1- پس از لاگین به پلسک، به منو Websites & Domains مراجعه کنید.
2- از منو سمت راست، گزینه Backup Manager را انتخاب کنید.
3- در این قسمت به دو روش زیر امکان بازیابی بکاپ فراهم می شود:

روش اول: فایل Backup در هاست موجود باشد
در این صورت، لیستی از Backup های موجود در هاست بهمراه حجم، تاریخ و ساعت ایجاد؛ نمایش داده می شود:

1- بکاپ مورد نظر را یافته و بر روی آن کلیک کنید.
2- در بخش ابتدایی، خلاصه ای از جزییات بکاپ نمایش داده می شود. به بخش Backup Content مراجعه کنید.
3- با انتخاب 2 گزینه در این بخش می توانید تنظیم کنید که کل اطلاعات بکاپ مورد بازیابی قرار گیرد یا بخشی از آن که شما تعیین می کنید.

1-3: در صورتیکه تمایل به بازیابی کل اطلاعات Backup دارید، گزینه All Objects را انتخاب کنید.

2-3: چنانچه قصد دارید تنها بخشی خاص از اطلاعات بکاپ مورد بازیابی قرار گیرند، گزینه Selected objects را انتخاب و در ادامه از طریق بخش Type of object to restore، بخش مورد نظر چون: دیتابیس، ایمیل، اطلاعات وبسایت، تنظیمات DNS و یا فایل های خاص را انتخاب کنید.

3-3: با انتخاب هر بخش، لیستی از موارد موجود چون ایمیل اکانت ها، دیتابیس ها، دامنه ها و ... نمایش داده می شوند. بنابراین با کلیک بر روی موارد مورد نظر، آن ها را از جعبه سمت چپ به راست منتقل کنید.


4- در صورتیکه از گزینه دوم (selected objects) استفاده کرده اید، یکی از دو گزینه زیر را بر حسب نیاز در قسمت Restoration options > Restore انتخاب کنید:

Configuration and contents of the selected objects: با انتخاب این گزینه، تنظیمات و محتوای بخش های انتخاب شما هر دو مورد بازیابی قرار خواهند گرفت.

Only configuration of the selected objects: در صورت انتخاب این گزینه، تنها تنظیمات بخش مورد نظر بازیابی شده و محتوا بازیابی نخواهد شد.


5- در ادامه به گزینه های دیگر بخش restoration options به شرح زیر توجه کنید:

Suspend the domain until the restoration is completed: با فعال سازی این گزینه، در حین فرایند بازیابی، وبسایت شما موقتا از دسترس خارج شده و کاربران با خطای 503 مواجه می شوند، اما به محض اتمام کار، وبسایت مجددا فعال شده و در دسترس قرار خواهند گرفت.

When the restoration is completed, send a notification email to: در این بخش می توانید یک آدرس ایمیل معرفی کنید تا به محض اتمام فرایند، گزارش آن به ایمیل شما ارسال شود.


6- با اعمال دکمه Restore، به لیست بکاپ ها باز خواهید گشت، دقایقی منتظر بمانید تا با پیام سبز رنگ مبنی بر اتمام فرایند بازیابی مواجه شوید.


روش دوم: فایل Backup در کامپیوتر شما قرار داشته باشد

در صورتیکه بکاپ مورد نظر در لیست وجود ندارد، بر روی دکمه Upload واقع در بالای صفحه کلیک کنید:

1- از بخش Backup files، مسیر ذخیره سازی بکاپ در کامپیوتر خود را معرفی کنید.
2- چنانچه در هنگام ایجاد بکاپ، برای آن رمز عبور در نظر گرفته اید، گزینه Use password protection را فعال و رمز عبور را وارد کنید. در غیر اینصورت این گزینه را غیر فعال نمایید.
3- با اعمال دکمه Ok، فرایند آپلود شروع شده و سپس به لیست بکاپ ها هدایت می شوید، دقایقی منتظر بمانید تا با پیام سبز رنگ مبنی بر اتمام فرایند بازیابی مواجه شوید.

پس از اتمام فرایند بازیابی، فایل بکاپ نیز جهت استفاده های بعدی در لیست بکاپ ها قرار خواهد گرفت.

تمامی حقوق مادی و معنوی این مطلب متعلق به HiSupport است.
کپی برداری از مطالب تنها با ذکر منبع و لینک به وبسایت HiSupport بلامانع است.


آیا این آموزش به شما کمک کرد؟