هاست یا سرور مجازی؟ کدام مناسب وبسایت شما است؟

هاست یا سرور مجازی؟ کدام مناسب وبسایت شما است؟

سوالی که این روزها همه‌ی وبمستران می‌پرسند: VPS بهتر است یا هاست؟
بگذارید اینگونه با طرح سوال دیگر پاسخ بدهیم: چند نوع سرویس برای میزبانی وبسایت داریم و هرکدام چه ویژگی‌هایی دارند؟

به طور کلی خدمات هاستینگ یا میزبانی وبسایت، به سه گروه اصلی تقسیم می شود: هاست اشتراکی، هاست اختصاصی و سرور مجازی. البته هرکدام انواعی دارند مانند هاست مدیریت شده و مدیریت نشده و یا سرور مجازی با منابع اختصاصی یا نیمه اختصاصی اما برای سادگی و پیوستگی متن، در اینجا به همین سه دسته‌بندی بسنده می‌کنیم.

تمامی سرویس‌های میزبانی وب های‌ساپورت مدیریت شده و همچنین تمامی سرورهای مجازی های‌ساپورت دارای منابع کاملاً اختصاصی هستند.

حال به تبیین ویژگی‌های هر یک و در واقع تفاوت‌های آن‌ها می‌پردازیم.

پیش از شروع ذکر دو نکته مهم است:
سرورهای مجازی های‌ساپورت بر خلاف بسیاری از سرور مجازی‌ها، به دلیل تکنولوژی مورد استفاده، دارای منابع RAM و CPU کاملاً اختصاصی هستند.
در سرورهای هاست اشتراکی، به دلیل کانفیگ‌های اعمال شده، فعالیت هیچ اکانت بر روی اکانت دیگر تاثیر نمی‌گذارد. در نتیجه وبسایت‌ها به این دلیل با کندی مواجه نخواهند شد.


فرق بین هاست اشتراکی و سرور مجازی

1- منابع نرم افزاری و سخت افزاری

هاست اشتراکی
در هاست اشتراکی منابع سرور بین وبسایت‌های مختلف تقسیم شده است. گرچه فعالیت هیچ اکانتی بر روی عملکرد اکانت دیگر تاثیر نمی‌گذارد، میزان مشخصی برای بیشترین مقدار قابل استفاده از منابع پردازنده مرکزی (CPU)، رم (RAM/Memory) و فضای سرور (SSD/Solid State Drive) تعریف شده است. وبسایت شما قادر نخواهد بود بیش از مقدار تعیین شده مصرف کند و در نتیجه هاست اشتراکی انتخاب مناسبی برای کسانی که نیاز به فضا و یا اجرای پروسه‌های فراوان دارند، نیست.
منابع سرور مجازی و هاست
سرور مجازی
در این مقاله منظور ما از سرور مجازی، همان سرور مجازی مخصوص هاستینگ یا VPS Hosting است.
در سرور مجازی شما دارای میزان بسیاری بیشتری فضای دیسک خواهید بود و با توجه به تعداد بازدیدکننده و میزان توسعه کسب و کار خود می‌توانید بر منابع کاملاً اختصاصی RAM و CPU بیافزایید که در این صورت با منابع و استانداردهای تعیین شده در هاست اشتراکی فاصله زیادی خواهید گرفت و تجربه کاربری بسیار بهتری را برای مشتریان خود رقم خواهید زد. توجه کنید که در سرور مجازی شمایید که تصمیم می‌گیرید چه میزان منابع تهیه کنید تا وبسایت میزبانی شده در آن سریع‌تر یا کندتر از حالت میزبانی شده در هاست اشتراکی لود شود.

2- کارایی

هاست اشتراکی
همانطور که ممکن هست حدس بزنید، منابع بیشتر برابر است با کارایی بیشتر. پس استفاده از هاست اشتراکی اقتصادی به جای VIP یا هر نوع هاست اختصاصی دیگر مثل هاست وردپرس و یا فروشگاهی برای وبسایت‌های مهم و پربازدید کمی حاوی ریسک است.
کارایی یا همان Performance به عوامل دیگر نیز بستگی دارد از جمله نوع کانفیگ سرور با توجه به نوع هاست و CMS وبسایت، تکنولوژی و تنظیمات Caching و Driver (هارد دیسک) مورد استفاده که ممکن است SATA، SAS ،SSD و یا NVMe باشد.

بیشتر بخوانید هاست مناسب من کدام است؟

بیشتر بخوانید چگونه وبسایت خود را راه‌اندازی کنم؟

در های‌ساپورت کانفیگ‌های مخصوص وبسایت وردپرسی، وبسایت پربازدید، وبسایت فروشگاهی با توجه به تنظیمات مورد نیاز آن‌ها انجام شده است و تمامی سرورها دارای هارد SSD هستند.
تفاوت کارایی سرور مجازی و هاست
سرور مجازی
معمولاً سرورهای مجازی در بخش پهنای باند و ترافیک مصرفی نسبت به هاست های اشتراکی برترند. همچنین در سرورهای مجازی انعطاف بیشتری وجود دارد تا کانفیگ‌های مد نظر خود را برای استفاده از اپلیکیشن‌های مختلف انجام دهید اما این نکته را در نظر بگیرید که تنظیمات انجام شده توسط ما در سرورهای اشتراکی، بیشترین سازگاری را با CMS و نوع وبسایت مورد استفاده دارند و در صورتی که از نحوه کانفیگ صحیح و بهینه در سرورمجازی خود اطلاع ندارید، حتماً از ادمینی آشنا، مورد اعتماد و با تجربه و یا کارشناسان فنی HiSupport کمک بگیرید تا VPS را بر اساس نوع وبسایت و نرم‌افزارهای مورد استفاده و میزان ترافیک مصرفی کانفیگ کنند.

3- امنیت

هاست اشتراکی
بسیاری بر این باورند که هاست اشتراکی امنیت کمتری نسبت به سرورهای مجازی دارد. این عقیده همواره صحیح نیست.
ما در های‌ساپورت تنظیمات امنیتی به خصوصی مختص هر نوع سرویس میزبانی انجام داده‌ایم تا از سلامت وبسایت‌ها و غیر قابل نفوذ بودن سرور مطمئن شویم. علاوه بر آن بکاپ‌هایی به طور روزانه، هفتگی و ماهیانه از محتویات وبسایت‌ها گرفته و به صورت Remote و Local در دو سرور مجزا ذخیره سازی می‌کنیم.

بیشتر بخوانید سرویس امنیت سرور cPanel و DirectAdmin

امنیت سرور مجازی و امنیت هاست
سرور مجازی
ممکن است قصد تهیه سرور مجازی برای تأمین امنیت بیشتر داشته باشید. در این صورت یا خود انجام کانفیگ‌های امنیتی مخصوص وبسایت‌هایتان را بلدید و یا لازم است انجام آن را به ما بسپارید. در غیر این صورت در سرور مجازی از سطح ایمنی کمتری نسبت به هاست اشتراکی برخوردار خواهید بود. همچنین تهیه بکاپ و یا نصب آنتی ویروس و نرم‌افزارهای امنیتی مناسب در سرور مجازی بر عهده شماست. پس با توجه به بودجه و نیاز خود می‌توانید به انتخابی مناسب دست یابید. البته باز فراموش نکنید در انجام همه موارد می‌توانید روی ما حساب کنید!

4- قیمت و هزینه

هاست اشتراکی
مسئله قیمت برای خیلی‌ها بسیار مهم است. با یک نگاه اجمالی می‌بینیم که هزینه خرید و نگهداری هاست اشتراکی به مراتب کمتر از سرور مجازی است. با این وجود انتخاب هاست مناسب و میزان مبلغی که تمایل دارید صرف کنید، بسیار مهم است. تنها با پرداخت حدود 3 هزار تومان می‌توانید دارای یک هاست استاندارد شوید که تمامی نیازهای معمول وبسایت شما را رفع می‌کند. اما در صورتی که تجارت بسیار مهمی دارید و قصد رشد روز افزون آن را دارید حتی می‌توانید تا 59 هزار تومان ماهیانه یا بسیار بیشتر نیز خرج کنید. انتخاب کیفیت دست شماست.
تفاوت قیمت سرور مجازی با هاست اشتراکی
سرور مجازی
مسلماً در هر سرویسی، در پلن‌های گران‌تر امکانات ممتازتری ارائه می‌شود. این قاعده در مورد VPS هم صدق می‌کند. اگر نیاز به منابع و امکانات بیشتر دارید، پکیج‌های بالا مناسب‌ترند. با وجود اینکه ما در های‌ساپورت هزینه‌ای در خصوص Setup یا همان راه اندازی اولیه از کاربران دریافت نمی‌کنیم.
در مقایسه با هاست اشتراکی، هزینه نگهداری وی پی اس به مراتب بیشتر از یک هاست معمولی است.
فرض کنید همانند سرویس میزبانی وب اشتراکی نیاز به یک کنترل پنل مانند cPanel برای مدیریت بهتر وبسایت خود دارید. حال با توجه به سفارش شرکت cPanel، پیشنهاد آن‌ها تهیه حداقل 2 گیگابایت رم برای نصب و شروع کار سرور مجازی با cPanel و مدیریت وبسایت از طریق آن است. یعنی برای برخورداری از حداقل کارایی لازم است یک سرور مجازی به همراه لایسنس cPanel و یک گیگابایت رم اضافه دارید و چنانچه در مدیریت سرور مجازی لینوکس تخصص ندارید، هزینه مدیریت ساعتی/کامل به آن افزوده خواهد شد. در این صورت هزینه‌ی میزبانی وبسایت در سرور مجازی بدون تهیه سرویس مدیریت سرور بسیار بیشتر از مورد مشابه آن در هاست اشتراکی است.


5- مدیریت سرور

هاست اشتراکی
در هاست اشتراکی، تأمین امنیت سرور، بررسی منابع مصرفی اکانت‌ها، رفع مشکلات احتمالی و انجام بروزرسانی‌های مختلف بر عهده ما به عنوان مدیران سرور است. این در حالی است که حتی در صورت وجود سوال یا مشکل در خصوص بخش‌های مختلف وبسایت نیز، به صورت رایگان و شبانه روزی پاسخگوی شما جهت ارائه راهنمایی و رفع مشکل هستیم.
تفاوت مدریت و پیکربندی سرور مجازی با هاست اشتراکی
سرور مجازی
در سرور مجازی مدیر اصلی سرور شمایید. یعنی اقدامات مدیریتی مختلف از جمله مانیتورینگ، رفع باگ‌ها، انجام پچ‌های امنیتی و بررسی مشکلات احتمالی وبسایت بر عهده شماست؛ مگر اینکه برای انجام اقدامات فوق، سرویس مدیریت سرور به صورت ساعتی یا ماهیانه تهیه کنید. با این وجود دسترسی برای سفارشی سازی وبسایت و کانفیگ‌های سرور را داشته و هر زمان تمایل داشتید، برای افزایش کارایی یا امنیت می‌توانید تغییرات مدنظر خودتان را اعمال کنید.

بیشتر بخوانید مدیریت سرور ویندوز

بیشتر بخوانید مدیریت سرور لینوکس


6- مقیاس پذیری

هاست اشتراکی

مقیاس پذیری نقطه اوج تفاوت بین هاست اشتراکی و سرورمجازی و نیاز برای خرید VPS است.

اگر هاست اختصاصی را که قابلیت انعطاف بسیار زیادی دارد، در نظر نگیریم، یک هاست اشتراکی معمولی تا حدود 30 هزار بازدید ماهیانه از وبسایتی بهینه را پشتیبانی می‌کند (این عدد نسبی است و ممکن است بر اساس مصرف منابع وبسایت بسیار کمتر و یا بیشتر باشد). پس چنانچه به هر دلیلی کسب و کار شما رشد کند و میزان مصرف ترافیک، فضا، RAM، پروسه‌های دیتابیس، CPU و یا … تا حد زیادی افزایش یابد، هاست اشتراکی دیگر مناسب تجارت شما نخواهد بود.
مقیاس پذیری سرور مجازی
سرور مجازی
بر خلاف هاست اشتراکی، سرورهای مجازی انعطاف پذیر بوده و امکان افزایش میزان منابع نرم افزاری یا سخت افزاری برای پشتیبانی از تعداد بازدید بالا را خواهد داشت.

نتیجه‌گیری

در صورتی که شرایط زیر برای شما صدق می‌کند، پیشنهاد می‌کنیم هاست اشتراکی تهیه کنید:

1- کسب و کار شما یک استارتاپ و یا شرکتی است که هنوز به رونق اقتصادی فراوان نرسیده و تعداد بازدیدهای وبسایت بالا نیست.
2- تعداد بازدید‌ها بالا بوده و کیفیت سرویس میزبانی وب برای شما بسیار مهم است اما هنوز توان صرف مبالغ بالا برای سفارش و نگهداری از سرور مجازی ندارید. در این صورت می‌توانید یکی از سرویس‌های میزبانی وب ویژه مخصوص وبسایت‌های پربازدید و یا هاست وردپرسی و یا هاست مخصوص فروشگاهی تهیه کنید که بیشترین منابع با بالاترین کیفیت و سازگاری و هزینه به مراتب پایین‌تر از وی‌پی‌اس را در اختیارتان قرار می‌دهد.
3- تمایل دارید بکاپ‌های منظم و دوره‌ای (روزانه، هفتگی و ماهیانه در دو سرور) توسط ما گرفته و ذخیره‌سازی شود و همچنین بروزرسانی و کانفیگ‌های امنیتی سرور به صورت رایگان انجام شود.
4- قیمت هاست برایتان بسیار پراهمیت است و بر اساس نیاز خود می‌خواهید ماهیانه تنها 3 الی 59 هزار تومان پرداخت کنید. همچنین سرویس میزبانی شما با آسودگی خاطر دارای پشتیبانی 24 ساعته باشد.
5- SEO برایتان مهم است و تنها امکان خرید IP اختصاصی داشته باشید. همچنین نیاز به برخورداری از DNS اختصاصی داشته اما امکان پرداخت هزینه‌ی سرور برای این دو آپشن را نداشته باشید.
6- تخصص یا سرمایه یعنی وقت یا پول کافی برای مدیریت سرور و عیب‌یابی آن را نداشته و نیاز به همراهی یک تیم به صورت شبانه روزی داشته باشید. همچنین قصد پرداخت هزینه اضافی برای تهیه لایسنس نداشته باشید.

در صورتی که شرایط زیر برای شما صدق می‌کند، حتماً سرور مجازی تهیه کنید:

1- نیاز به سفارشی سازی تنظیمات سرور داشته باشید.
2- نیازمند نصب نرم‌افزار و یا تابع برنامه نویسی خاص باشید که به صورت معمول در سرورهای اشتراکی استفاده نمی‌شود.
3- به میزان فضا، رم، پهنای باند و یا CPU بالاتری نیاز داشته باشید تا حدی که به صورت معمول امکان فراهم سازی آن در هاست اشتراکی مقدور نباشد.
4- کارایی برای شما اهمیت بسیار بالایی داشته باشد، به همین دلیل ضمن تامین نیاز منابع نرم‌افزاری و سخت‌افزاری کافی، نیاز به منابع کاملاً اختصاصی رم قدرتمند (از نوع DDR4)، فضای هارد دیسک NVMe با سرعت 6 برابر بیشتر از هاردهای معمولی SSD داشته باشید.
5- قصد دارید امنیت سرور خود را با نصب نرم‌افزارهای تامین امنیت گوناگون و یا انجام کانفیگ‌های مورد نظر خود فراهم کنید. همچنین دسترسی کامل به Root/Administrator سرور داشته باشید.
6- با توجه به اینکه کسب و کار شما رو به رشد است، قصد اطمینان از مقیاس پذیر بودن زیرساخت مورد استفاده را داشته باشید.
7- مصرف منابع وبسایت شما به دلایل مختلف به حدی است که امکان میزبانی آن بر روی سرورهای هاست اشتراکی مقدور نباشد و امکان کاهش کارایی سرور را به همراه داشته باشد.
8- امنیت اطلاعات به قدری برایتان پراهمیت است که می‌خواهید مطمئن شوید کسی به جز شما به اطلاعاتی که در سرور ذخیره می‌کنید، دسترسی نخواهد داشت (در هاست اشتراکی HiSupport نیز این مورد محقق می‌شود).
9- تعداد کارمندان شما بسیار بالا هستند، به همین دلیل برای استفاده از Office Emails به سرور مجازی نیاز دارید. دلیل اصلی وجود مشکل در این مواقع این است که به طور همزمان امکان اتصال به اکانت Outlook با یک IP از طریق تعداد افراد بسیار با پروتکل POP3 و یا IMAP وجود ندارد و همچنین ممکن است به دلیل وارد نمودن اطلاعات ورود به صورت نادرست، IP مورد استفاده مرتباً در سرور اشتراکی به صورت ناخواسته مسدود می‌شود.
10- به هر دلیل از جمله تبلیغات یا اطلاع‌رسانی نیاز به ارسال ایمیل انبوده دارید. از آنجا که امکان ارسال ایمیل انبوه در هاست اشتراکی در بهترین حالت تعداد 500 عدد است در ساعت است، در صورت نیاز به ارسال تعداد بیش از این عدد تا سقف چندین هزار ایمیل، لازم است سرور مجازی تهیه کنید.

بیشتر بخوانید بهترین زمان برای ارسال ایمیل تبلیغاتی

سرورهای مجازی های‌ساپورت از بهترین و بروزترین تکنولوژی‌های دنیا از جمله مجازی ساز KVM یا هارد SSD NVMe استفاده می‌کنند که بهترین کارایی را برای شما به ارمغان می‌آورد. جهت اطلاعات بیشتر به مقاله‌ی ارائه قدرتمند سرورهای مجازی لینوکس و ویندوز مراجعه کنید.

درباره نویسنده
اردشیر بهبود
اردشیر چند سالیست که در حوزه وب و تکونولوژی‌های وابسته فعالیت می‌کند، او همچنین به ترجمه، وبلاگ‌نویسی و امور پشتیبانی و امنیت سرور علاقه زیادی دارد و به عنوان ایده‌پرداز تلاش می‌کند بهترین راه را برای ارائه خدمات و محصولات پیدا کند.
دیدگاه درباره “هاست یا سرور مجازی؟ کدام مناسب وبسایت شما است؟

دیدگاه خود را ارسال کنید