تفاوت پروتکل IMAP با POP3

تفاوت پروتکل IMAP با POP3

POP3 و IMAP دو پروتکل آشنا در هنگام استفاده از ایمیل هستند. امروزه سرویس های ایمیل فراوانی وجود دارند که علاوه بر برخورداری از وبمیل قابلیت اتصال به برنامه های Client را نیز دارند.

شما می توانید برنامه های Client چون OutLook را بر روی کامپیوتر خود نصب کنید و سپس به اکانت ایمیل مورد نظر وصل شوید. همچنین در هنگام استفاده از دستگاه های همراه چون موبایل و تبلت نیز براحتی می توانید با استفاده از برنامه های Client اقدام به ارسال، دریافت و بررسی ایمیل ها کنید.
اما آنچه که عامل این ارتباطات هستند پروتکل هاییست که قصد داریم آن ها را در این مقاله معرفی و البته مقایسه کنیم.

پروتکل POP3
POP یا Post Office Protocol پروتکلی است که ۲۰ سال پیش در دهه 80 میلادی ایجاد شد. با استفاده از این پروتکل ایمیل‌های موجود در سرور بر روی کامپیوتر یا دستگاه Client دانلود شده و در اغلب اوقات از سرور حذف می شوند.
بنابراین به دلیل عدم باقی ماندن ایمیل ها در سرور، امکان استفاده از ایمیل ها توسط چند دستگاه همزمان و وبمیل وجود ندارد! هر چند مدتهاست که با ارائه نسخه جدید آن، امکان رفع این مشکل بدون تغییر پروتکل از طریق امکانات تعبیه شده در برخی از برنامه های کلاینت چون OutLook فراهم شده است.
با این حال، این پروتکل قدیمی محسوب می شود و از امکانات همزمان سازی کمتری به نسبت IMAP برخوردار است. اما همچنان نیاز کاربران را تامین کرده و از محبوبیت بالایی برخوردار است.

مزایا POP3:
از آنجاییکه ارتباط در این پروتکل یک طرفه است، ملاک، ایمیل های دانلود شده است بنابراین تغییر در ایمیل ها از طریق پروتکل POP3، در صورت عدم اعمال تنظیمات خاص، تغییری در اطلاعات موجود در سرور ایجاد نمی کند. بنابراین چنانچه به اشتباه تغییری ایجاد شود آن تغییر در سرور اعمال نخواهد شد و کماکان اطلاعات اصلی در دسترس شما خواهند بود.

معایب POP3:
ارتباط یک طرفه
ترافیک و حجم مصرفی بالا
عدم امکان استفاده همزمان از چند دستگاه مختلف
ایمیل های ارسالی تنها در دستگاه ارسال کننده باقی می ماند بنابراین امکان دسترسی به ایمیل های ارسالی از دستگاه های دیگر وجود ندارد.

 

پروتکل IMAP
پروتکل IMAP یا Internet Message Access Protocol، کمتر از 5 سال بعد از ایجاد POP3، در سال ۱۹۸۶ میلادی ایجاد شد، اما ویژگی‌های این استاندارد آن را بیش از POP3 با معیارهای دنیای مدرن امروز هماهنگ‌تر کرده است. IMAP کاربران را به یک کلاینت ایمیل محدود نکرده و می‌توان با استفاده از این پروتکل ایمیل‌های خود را در چندین ابزار مختلف مورد استفاده قرار داد.
با استفاده از IMAP می توان، یک حساب کاربری ایمیل را بدون ایجاد تداخل یا محدودیت به طور همزمان در دستگاه ها و اپلیکیشن ها مختلف چک کرد. چراکه در IMAP ملاک، اطلاعات درون سرور است و اطلاعات بدون دانلود در Client، از سرور قابل دسترسی هستند.
بنابراین تا زمانی که ایمیل در سرور حذف نشود امکان استفاده از این ویژگی مهم وجود دارد.
IMAP در هنگام ارتباط با سرور در واقع تنها Header ایمیل را دریافت می کند بدین ترتیب تنها زمانی محتوای ایمیل را دانلود می کند که آن را باز کنیم و قصد مطالعه آن را داشته باشیم. بنابراین از این حیث ترافیک و حجم کمتری در شبکه و دستگاه شما مصرف می شود.
ضمن اینکه بروز رسانی را با سرعت بهتری انجام می دهد. به همین دلیل در اغلب دستگاه های همراه مانند موبایل و تبلت پروتکل پیشنهادی و پیشفرض IMAP است.

مزایا IMAP:
سرعت بهتر در بروز رسانی اطلاعات
مصرف ترافیک و حجم کم تر در دستگاه های Client
تکنولوژی بروز تر به نسبت POP3
امکان دسترسی به ایمیل های ارسالی از دستگاه های مختلف

معایب IMAP:
در هنگام استفاده از IMAP همچنین با توجه به وجود ارتباط دو طرفه هر گونه تغییر در ایمیل ها منجر به تغییر مشابه در سرور می شود. بنابراین چنانچه با استفاده از پروتکل IMAP از طریق Client ایمیل را حذف کنید یا آن را در وضعیت Read قرار دهید. آن ایمیل بلافاصله در سرور نیز حذف شده یا در حالت دوم Read می شود. بنابراین هر چند در برخی از موارد این مهم ویژگی خوبیست اما در بسیاری دیگر، ممکن است به اشتباه ایمیل حذف شود؛ در این شرایط در صورت عدم وجود Backup، آن ایمیل از دست خواهد رفت!
IMAP ضعف دیگری نیز دارد: چنانچه فضای حساب کاربری ایمیل در سرور پر شود، دریافت ایمیل از طریق IMAP نیز متوقف می شود.

درباره نویسنده
سجاد ابراهیمی
سجاد سالهاست که در حوزه وب هاستینگ و مدیریت سرور فعالیت می کند، او عاشق طبیعت، کوه نوردی و طراحی گرافیک هست و سعی می کند به عنوان هماهنگ کننده در های‌ساپورت بهترین ها را برای کاربران فراهم کند.

دیدگاه خود را ارسال کنید