نگاهی به ویژگی‌ها و اطلاعات فاش شده از جوملا 3.8 و 4

نگاهی به ویژگی‌ها و اطلاعات فاش شده از جوملا 3.8 و 4

این پست در حالی نوشته می‌شود که جوملا 3.8 هنوز منتشر نشده و مراحل پایانی تست خود را می‌گذراند اما قابلیت‌های حیرت‌انگیزی که کمپین برنامه‌نویسان جوملا از نسخه‌های 3.8 و 4 پیش از انتشار نسخه‌ی پایدار فاش کرده‌اند، موجب شد که ما نیز پیشاپیش این اخبار خوب را با شما در میان بگذاریم. البته این فقط یک اطلاع‌رسانی از اطلاعات هیجان‌آور منتشر شده هست! ما به محض انتشار نسخه‌ی پایدار مجددا پستی اختصاصی در این مورد ارائه می‌دهیم. کمااینکه سرورهای HiSupport با بستر مناسبی که در آن‌ها تامین شده، بی صبرانه منتظر میزبانی جوملا جدید هستند.

جوملا 3.8 منتشر شد

بنابراین ابتدا به بررسی اجمالی نسخه‌ی 3.8 می‌پردازیم و پس از آن نسخه‌ی اصلی (Major) جوملا 4 را زیر ذره‌بین قرار می‌دهیم. اتفاقات خوب و تغییرات بزرگی در جوملا 4 در حال رخ دادن است. پس در ادامه با ما همراه باشید…

هاست جوملا مشاهده پکیج‌های حرفه‌ای هاست جوملا

 

نسخه‌ی پایدار جوملا 3.8 چه زمانی منتشر می‌شود؟

انتظار می‌رود مطابق با برنامه زمانی، نسخه‌ی نیمه‌ پایدار و تماماً پایدار جوملا 3.8 در تاریخ‌های زیر منتشر شود:
13ام مهر 1396 – انتشار نسخه‌ی Release Candidate 3.8
27ام مهر 1396 – انتشار نسخه‌ی 3.8 Stable

– زمان انتشار ممکن است به دلیل مشکل پیش‌بینی نشده تغییر کند اما به طور کلی اعضای تیم توسعه جوملا به دقیق بودن شهره هستند.
– بروزرسانی جوملا 3.7 و یا حتی نسخه‌ی قدیمی‌تر x.3 به جوملا 3.8 بسیار ساده است و تنها با یک کلیک می‌توانید نسخه‌ی جوملا خود را بروزرسانی کنید.

 

چه امکاناتی در جوملا 3.8 افزوده شده است؟

مهم‌ترین سؤال این است که چه قابلیت‌هایی به نسخه‌ی 3.8 جوملا اضافه شده است؟

1- سیستم آدرس‌دهی جدید
با راه‌اندازی این سیستم، کاربران مدیریت بیشتری بر ساختار URL وبسایتشان دارند. این همان چیزی است که بارها از سوی مدیران وبسایت‌های جوملایی درخواست شده بود؛ برای مثال یکی از درخواست‌های رایج این بود که شماره IDها از آدرس URL حذف شود و آدرس پیشفرض یک آدرس بر اساس کلمات کلیدی باشد.

2- افزودن لایه‌ی سازگار با جوملا 4 (مخصوص توسعه‌دهندگان)
در جوملا 4 با تغییراتی که در ساختار کدهای استفاده شده در هسته‌ی جوملا! اعمال شده، امکان بهره‌برداری از کلاس‌های PHP namespaces فراهم شده است. در همین راستا در جوملا 3.8 ضمن درج راهنمای به کارگیری از کلاسها، به برنامه‌نویسان اجازه داده شده است تا از کلاس‌های قدیمی‌تر در حین اینکه امکان استفاده از کلاس‌های جدید مربوط به جوملا 4 را دارند، استفاده کنند.

3- آسان‌ شدن نصب اطلاعات نمونه
از این نسخه به بعد به راحتی امکان نصب Sample Data از طریق پنل مدیریتی جوملا مقدور است.

4- پشتیبانی از رمزنگاری اطلاعات «سدیم»
در PHP 7 روشی جدید به نام Sodium Encryption برای رمزنگاری اطلاعات و بالعکس، Hash کردن پسوردها و … معرفی شد که از لحاظ امنیتی بسیار کارآمد است. جوملا! با استفاده از API امکان استفاده از کتابخانه‌های مربوط به آن را می‌دهد.

بیشتر بخوانید لیست باگ‌های رفع شده در جوملا 3.8

گستره‌ی تغییرات اعمال شده شامل ایجاد قابلیت جدید و یا رفع باگ‌ها و مشکلات بسیار زیاد است و تعداد آن از نسخه‌ی پیشین تا جوملا 3.8 بسیار بالاست. به همین دلیل جوملا از صدها داوطلبی که در رفع مشکلات و گزارش آن‌ها ساعت‌ها تلاش کرده‌اند، تشکر کرده است. حال به بررسی جوملا 4 و بروزرسانی‌های جالب توجه آن می‌پردازیم.
 

نگاهی به جوملا 4 و تغییرات اصلی پیش رو

طی سالی که گذشت، تلاش‌های بسیاری برای ایجاد و انتشار نسل جدید جوملا یعنی جوملا 4.0 و فریم‌ورک 2.0 آن انجام شد. طی این تلاش‌ها، ویژگی‌ها و امکانات جدیدی نیز اعلام شد. ازجمله‌ی آن‌ها می‌توان به بازسازی جامع Media Manager، ارتقا و بهینه‌سازی event dispatching system و امکانات امنیتی جدید مثل پشتیبانی از prepared SQL statements نام برد. علاوه بر آن بروزرسانی‌های روتین و معمولی مانند از دور خارج کردن کدهای منسوخ شده، انجام شده است. و اما مهم‌ترین تغییر اعمال شده: نیازمندی به نسخه‌ی 7 پی‌اچ‌پی.
 

چرا PHP 7؟

پیش از اینکه به بررسی پاسخ جوملا! در این خصوص بپردازیم، به بررسی دو پستی که ما نیز بر اساس آن بر این باوریم که استفاده‌ از 7 PHP بسیار مهم و حتی ضروری است، می‌پردازیم:

بیشتر بخوانید چگونه می توانید با PHP7 سرعت وبسایت را چند برابر کنید؟

اینفوگرافیک PHP 7 و تاثیر در سرعت وبسایت

در این مقاله‌ها با ذکر مثال به صورت گرافیکی تاثیر بسیار بالای PHP 7 بر روی سرعت وبسایت و … شرح داده شده است اما خیلی خوب است که پاسخ جوملا را نیز بدانیم:

در حال حاضر PHP 7 تنها نسخه‌ی اصلی PHP است که بر اساس اطلاع وبسایت سازنده مدام در حال توسعه و البته دارای پشتیبانی است. این در حالیست که پشتیبانی از نسخه‌ی 5 PHP رو به اتمام است و تنها نسخه‌ی 5.6 PHP است که بروزرسانی‌های امنیتی برای آن ارائه می‌شود. آفتاب عمر این نسخه‌ی PHP نیز رو به غروب است. حتی زمانی که نسخه‌ی 4 جوملا منتشر شود، از عمر آخرین نسخه‌ی PHP که پشتیبانی کامل برای آن انجام می‌شود (PHP 7.1) تنها کمتر از یک سال باقی مانده است.

بیشتر بخوانید چطور می‌‌توانید در هاست جوملا از PHP 7 استفاده کنید؟

بعد از انتشار جوملا 3 در سال 2012، توسعه‌دهندگان جوملا قصد دارند جوملا 4 را بعد از 6 سال در سال 2018 منتشر و آن را تا سال 2025 پشتیبانی کند. 8 سال زمان بسیار زیادی برای پشتیبانی یک CMS است و این مورد نشان از دو اصل مهم دارد:
1- پایداری، ایمنی بالا و پشتیبانی خیلی خوب که خیال همه را راحت می‌کند.
2- وجود تغییرات مثبت فراوان در نسخه‌ی 4 جوملا

جوملا 3 تنها تا سال 2020 توسط توسعه دهنده پشتیبانی می شود.

 

یک آمار تحلیلی در استفاده از PHP7

با نگاهی به آمار بدست آمده در سال 2016، تا آن سال تقریباً 18% سایت‌های جوملایی از PHP 7 استفاده کرده‌اند. هر چند این آمار در آن سال کمی ناامید کننده بود اما PHP 7 خود نیز هنوز در ابتدای راه بود. چه بسا در این آمار وبسایت‌‌هایی دخیل بودند که مدت‌ها غیرفعال بوده و بسیار قدیمی تلقی می‌شدند.
آمار استفاده از نسخه های مختلف PHP در جوملا

گزارش تحلیلی آنجایی جالب می شود که بعد از انتشار جوملا 3.7 در حدود 4 ماه پیش، طی داده های جدید مشخص شد در حال حاضر حدود 42% از وبسایت هایی که از جوملا 3.7 استفاده می کنند، PHP 7 را در خود جای داده اند. این خبر بسیار خوبی است، چراکه بر همین اساس تعداد مصرف کنندگان PHP 5.5 و ورژن‌های قدیمی‌تر بسیار کاهش یافته و در مقابل تعداد استفاده کنندگان PHP 7 در وبسایت‌های جوملایی به سرعت در حال افزایش است.
آمار استفاده از php7 در جوملا - 2017

تیم توسعه جوملا هچنین بیان کرده است:
بر اساس این آمار و دیتای بدست آمده، اینجا در انجمن توسعه جوملا!، خیالمان بابت تعداد استفاده کنندگان PHP 7 راحت شده و دیگر درخواست به کار گیری PHP برای نسل آینده‌ی جوملا!، امری غیر منطقی به نظر نمی‌رسد.
 

چه می شود اگر نخواهم یا نتوانم جوملا را بروز کنم؟

در پاسخ به این پرسش که سوال خیلی از مدیران وبسایت‌های جوملایی نیز هست باید گفت فعلا با خیال راحت می‌توانید از جوملا 3.x و سرویس‌های میزبانی وب جوملایی های‌ساپورت استفاده کنید. جوملا 3.9 که آخرین نسخه از نسل 3 جوملا است، تا دو سال بعد از انتشارش هم پشتیبانی می‌شود. این خبر یعنی پشتیبانی دو ساله حتی بعد از انتشار آخرین نسخه‌ی جوملا 3، به صورت مشابه برای کاربران Joomla! Framework نیز صادق است. تکرار می‌کنیم که جوملا! 4.0 در سال 2018 منتشر می‌شود؛ پس با این حساب شما می‌توانید نسخه‌ی 3 جوملا خود را بدون وجود مشکل تا سال 2020 استفاده کنید اما همواره برای انجام بروزرسانی جوملا در صف اول باشید. دلیلش این هست که نه تنها پشتیبانی نسخه‌ی جوملای مورد استفاده ممکن است به پایان برسد بلکه اکثر ورژن‌های PHP که در جوملا 3 هم به راحتی کار می‌کردند، به زودی منسوخ می‌شوند و پشتیبانی‌های بعدی برای آن‌ها انجام نمی‌شود. علاوه بر آن ممکن است بسیاری از پکیج‌های نرم‌افزاری سرور و توزیع‌های مختلف آن‌ها بروز شده و نسخه‌های قبلیشان که با جوملاهای قدیمی سازگار بودند، دیگر ارائه نشود و جوملاهای قدیمی‌تر توسط آن‌ها پشتیبانی نشود.
 

خلاصه و مفید

توسعه‌دهنگان جوملا مهر سال گذشته تصمیم داشتند تا قدیمی‌ترین نسخه‌ی PHP پشتیبانی شده در جوملا! 4.0 را 5.5 قرار دهند اما همانطور که خودشان هم گفته بودند این تصمیم موقتی بود. با توجه به آمار و اطلاعات دریافتی و آنالیزی که در راستای آن انجام دادند تصمیم بر این شد تا نسخه‌ی حداقل و پیش‌نیاز را PHP 7 قرار دهند. ما نیز در HiSupport تأکیدمان به استفاده و به کارگیری از PHP 7 در وبسایت‌هایتان است. اینکار باعث می‌شود تا از امنیت، سرعت و امکانات بیشتری برخوردار شوید. با این وجود همواره تصمیم گیرنده‌ی نهایی شما هستید و در صورت عدم تمایل می‌توانید تا سال 2020 از جوملا 3 و نسخه‌ی PHP قدیمی‌تر استفاده کنید اما مطمئن باشید امکانات جوملا 4.0 شما را حیرت‌زده می‌کنه!

بزودی با انتشار جوملا 4.0 شما را با امکانات بسیار خوب آن آشنا خواهیم کرد.

درباره نویسنده
اردشیر بهبود
اردشیر چند سالیست که در حوزه وب و تکونولوژی‌های وابسته فعالیت می‌کند، او همچنین به ترجمه، وبلاگ‌نویسی و امور پشتیبانی و امنیت سرور علاقه زیادی دارد و به عنوان ایده‌پرداز تلاش می‌کند بهترین راه را برای ارائه خدمات و محصولات پیدا کند.

دیدگاه خود را ارسال کنید